Vibeke Sølling med bogen "Louise"

Louise af Lars-Henrik Olsen

Lars-Henrik Olsen har primært skrevet børne- og ungdomsbøger, bl.a. serien om "Erik Menneskesøn". "Louise" er en gådefuld og smuk kærlighedsroman om en midaldrende mand og en yngre kvinde i Provence.

Hvad gør man, når ens store kærlighed pludselig går hen og dør? I "Louise" vælger den ensomme og ulykkelig ægtemand og forfatter at tage til Sydfrankrig, væk fra dagligdagen, for at komme over sin store sorg. Han har planer om at skrive sig ud af sine trængsler, men sådan kommer det ikke til at gå….

Den midaldrende forfatter lejer en gammel afsidesliggende vingård i en lille landsby i Provence. Det er dog på betingelse af, at han skal tage den unge, stumme pige, Louise, som husholderske i dagtimerne. I begyndelsen forekommer det ham meget besværligt og irriterende, da han har brug for at være alene og bare koncentrere sig om at skrive. Alligevel udvikler der sig langsomt et venskab og senere en spirende forelskelse. Den stumme Louise har en hemmelighed, der truer hendes liv og ophold i landsbyen. Og forfatteren sætter sig for at finde ud af hendes historie.

Det er en forførende fortælling med flere spændingsmomenter. På trods af Louises manglende evne til at tale, er der mange fine beskrivelser af kommunikationen mellem de to. Ligeledes kan man næsten fornemme duftene og smagen af de lækre franske retter, som Louise fremtryller i køkkenet. En bog, som går vidt omkring og med en noget anderledes slutning end ventet. Bogen er blevet nævnt som en blanding mellem Hemingway og Leif Davidsen. 

Jeg blev meget grebet af romanen, som på trods af sine 457 sider, var hurtigt læst. Det er en smuk beskrivelse om kærlighed uden alder, om empati og om at være der for andre, når det gælder. Forfatteren er et godt menneske – og han har, på trods af sin egen sorg, en stor forståelse for andres problemer. En smuk, gådefuld og spændingsfyldt kærlighedsroman, som også kan læses af mænd på 50+.

Materialer
Lars-Henrik Olsen (f. 1946): Louise
Reservér
  • Bog

Louise

Af Lars-Henrik Olsen (f. 1946) (2018)
Læs mere