Vibeke med forsiden af bogen

Den skønneste chokoladebutik i Paris

Den skotske forfatter Jenny Colgan har endnu en gang skrevet en hjertevarm roman. Her følger vi to kvinders skæbne i Paris forskudt i tid, dels i nutiden og i 1972. Anna kommer ud for en ulykke på sin arbejdsplads på en chokoladefabrik i det nordlige England, hvor hun mister to tæer og dermed muligheden for at fortsætte sit arbejde. Under sin indlæggelse møder hun sin tidligere fransklærer, Claire, som er indlagt med uhelbredelig kræft. De har ikke haft kontakt siden skoletiden, men under hospitalsindlæggelsen opstår der et særligt venskab mellem de to kvinder, hvor den ene skal videre i livet, mens den anden skal til at takke af.

I 1972 passede Claire børn hos en familie i Paris. Og her forelskede hun sig i franskmanden Thierry Girard, en berømt "chocolatier", som skabte den skønneste chokolade i sin lille butik. De havde en fantastisk tid sammen. Og det er minderne om denne tid, som vi følger sideløbende med Annas liv. På trods af, at forbindelsen med Thierry ikke førte videre, lykkes det Claire at skaffe Anna et job i den celebre butik i Paris, hvor hun i første omgang skal gøre rent.

Vi får et indblik i fremstillingen af den fineste håndlavede chokolade – og kan næsten smage den gennem beskrivelserne. Anna har stort set intet i sit liv, da hun kommer til Paris. Alligevel lykkes det hende at finde sig til rette i de nye omgivelser. Og med lidt held og stor tålmodighed lærer hun mere om sig selv, end hun nogensinde havde forestillet sig. Bogen er, som mange af Jenny Colgans bøger, suppleret med skønne opskrifter – denne gang med chokolade.

Om livshistorie og kærligheden til Paris

Jeg læser mange forskellige bøger, bl.a. bøger, hvor livshistorien indgår. Og det gør den her, hvor vi følger de to kvinders liv. På trods af sin terminale sygdom opnår den kræftsyge Claire ved Annas hjælp at få "enderne" i sit liv til at gå op. Vi får en meget smuk og bevægende beskrivelse af mødet mellem Claire og Thierry i det Paris, hvor de i 1972 oplevede deres livs romance.

Også Annas historie, både karrieremæssigt og personligt hænger sammen. I bogen er der smukke beskrivelser af Paris, hvor både Claire og Anna har haft skønne oplevelser. Og når man så, som jeg, lige har været i Paris, så er det noget helt særligt at blive "ført" rundt i byen gennem bogen til steder som Seinen, Eiffeltårnet, Louvre, Notre Dame, Ile de la Cité og byens smukke parker.

Det er måske ikke en bog, der kommer med det helt store. Og så alligevel er den meget livsbekræftende med et budskab om, at kærligheden findes og kan overleve på tværs af landegrænser. Samtidig kan vi med Anna se, hvordan ulykken på hendes arbejde kommer til at ændre hendes liv i en retning, hun aldrig havde turdet håbe på. En varm bog, som er god at læse i den kommende ferietid.

Materialer
Jenny Colgan (f. 1972): Den skønneste chokoladebutik i Paris GennemseGennemse
  • Bog

Den skønneste chokoladebutik i Paris

Af Jenny Colgan (f. 1972) (2019)
Arbejdsløse Anna Trent rejser fra sit middelklasseliv i England til et lille værksted i Paris, hvor den koleriske Thi...
Læs mere