On the come up

Young Adult-roman af Angie Thomas

Angie Thomas er tilbage med en ny historie fra samme miljø som i hendes gennembrudsroman "The hate U give". Vi er igen i den sorte ghetto Garden Heights, som bærer præg af urolighederne efter drabet på Khalil. Her er udbrændte butikker og afspærrede veje. Trøsteløsheden og vreden præger kvarteret. Personerne er nye, men miljøet det samme.

Bri er "on the come up" til at blive en ny rapstjerne. Hendes tante Pooh har skaffet hende et battle i Ringen – en tidligere boksering – hvor de spirende rappere kæmper med ord. Nøjagtig som sin afdøde far gør Bri det godt og vinder sin battle og publikums anerkendelse.

Bris far Law døde, da hun var 5 år. Han blev skudt af bandemedlemmer, som ikke brød sig om hans måde at omtale dem på i sine raptekster. Efterfølgende mistede Bri også sin mor Jay til stofferne i en periode. Det at moderen efterlod Bri og broderen Trey hos deres farmor og farfar har sat sig dybe spor i hende, og giver hende stadig mareridt. Tante Pooh, som er lillesøster til Bris mor Jay, var så fyldt af vrede efter mordet på Law, at hun blev medlem af den rivaliserende bande til den der myrdede ham. Hun sælger nu stoffer for banden og hænger ud med Bri, når hun har tid til det. Det er Pooh, der har givet Bri kærligheden til rapmusikken – og troen på, at hun selv kan skabe sig en karriere som rapper.

Jay forsøger så godt hun kan at sørge for sine børn og holde sammen på sig selv. Der er meget kærlighed i den lille familie, men få penge. Ofte må de vælge imellem at have strøm og mad – og de er konstant bagud med huslejen. Bri er meget opmærksom på sin mor, og frygter at Jay får et tilbagefald til stofferne.

Jay har prioriteret at sende Bri på en god skole udenfor Garden Heights. Her går også hendes bedste venner Sonny og Malik, men selv med vennerne ved hendes side, er det svært at være sort på en primært hvid skole.

En morgen bliver Bri tilbageholdt af skolens vagter, som vil have hende til at tømme sin rygsæk. Det vil Bri ikke, fordi hun har slik i den, som hun i hemmelighed sælger på skolen for at tjene lidt håndører. Hun er bange for at blive bortvist. Vagterne overmander hende – og hun bliver alligevel bortvist. Rygterne går, at Bri har solgt stoffer på skolen.

Bri bliver vred over rygterne, men føler sig samtidig magtesløs, for hvad kan hun gøre imod folks fordomme i forhold til hendes hudfarve og baggrund. Hun forsøger at give sin version af optrinnet i en rapsang, som med ét går viralt. Men teksten kan misforstås og få hende til at fremstå voldelig. Pludselig er Bri ikke længere usynlig. Hun må tage stilling til hvem hun er og hvordan hun ønsker at fremstå. Heldigvis har hendes venner og familie hendes ryg uanset hvad der sker.

Jeg vil varmt anbefale "On the come up". Historien er god og giver et både varmt og kærligt portræt af de unge sorte i ghettoen, som kæmper for at få et godt liv. Det er den svære to’er Angie Thomas har skrevet her og jeg synes ikke helt, at hun når op på siden af "The hate U give" – men mindre kan også gøre det. Det er super fedt, at Angie Thomas denne gang dykker ned i rapmiljøet, som hun kender indefra. Hun har selv været teen-rapper og bærer tydeligvis på en stor kærlighed til netop det miljø.

Give it up for Bri!

Materialer
Reservér
  • Bog

On the come up

Af Angie Thomas (2019)
Da 16-årige Bri fra ghettoen vinder sit første rap-battle og hendes sang går viralt, er berømmelsen pludselig indenfo...
Læs mere
Reservér
  • Bog

On the come up

Af Angie Thomas (2019)
When sixteen-year-old Bri, an aspiring rapper, pours her anger and frustration into her first song, she finds herself...
Læs mere
Angie Thomas: The hate u give
Reservér
  • Bog

The hate u give

Af Angie Thomas (2017)
Starr er vidne til, at hendes ubevæbnede ven, Khalil, bliver skudt og dræbt af en hvid politimand. Da nedskydningen k...
Læs mere