Billede af bogen

Nina Lykke: Næste! (2019)

Lige før jul kom en af mine kolleger med en bog og spurgte, om jeg havde læst den – ellers syntes han, at jeg skulle gøre det. Det var Næste! af den norske forfatter Nina Lykke med undertitlen: en lægeroman, som er oversat af Kristian Bang Foss. Jeg tænkte straks på ungdommens romantiske lægeromaner med læger og sygeplejersker, men sådan en bog er det slet ikke. Faktisk er den så langt fra den genre, som man kan komme. 

I Næste! kommer vi ind bag facaden på en kvindelig praktiserende læge, Elin, som forventes at have tjek på patienternes ve og vel. Selv har hun slet ikke styr på sit privatliv. Hun har været gift med Aksel i 30 år og praktiserende læge i 20 år. Nu er døtrene flyttet hjemmefra og Aksel er besat af sin skisport. Når hun ikke er på arbejde, så sidder hun hjemme i sofaen med alt for meget hvidvin og ser tv-serier for at kunne udholde tilværelsen. Hun ved godt, at det er stik imod de gode råd, som hun giver sine patienter – men det er så svært at lade være…..

Indre monologer med et plastikskelet
Nu er hun flyttet fra Aksel og ”bor” på sin klinik. Her sover hun i en til lejligheden indkøbt IKEA-stol, som kan forvandles til en seng. Og sengetøjet gemmes i en stor skraldebøtte, også fra IKEA. Det er meget spartansk. Hun er der uden at have informeret sin kolleger i sundhedshuset, hvor praksis er. Hun lader bare som om, at hun er mødt tidligt, hvis hun møder nogen om morgenen. Ovre i hjørnet af praksis-rummet mellem vasken og døren, står plastikskelettet Tore. Han er det eneste vidne til det, der foregår derinde. Og med ham fører Elin indre monologer om lidt af hvert. Når hun har patienter, så kalder hun dem for sig selv fx: ”kvinde, født 1989”, ”mand, født 1987” eller ”Hestehalemanden”. Så er det man tænker, hvilken betegnelse, man selv har hos sin praktiserende læge?! Og hvor engageret er han eller hun egentlig i os?  

I sine unge dage, før ægteskabet med Aksel, var Elin kæreste med Bjørn. En dag dukker han op på Facebook. Og da Elin kommer til at lave en venneanmodning, som fører til en date, så sker der noget i Elins liv. Det fører til møder og masser af sms’er, som bliver fatale for Elins ægteskab. Det er nemlig så svært bare at lukke ned igen. For både Elin og Bjørn er i ægteskaber, som de har vænnet sig til at være i – men lykkelige er de ikke. For dem begge er det spændende med de skjulte dates i Elins mors lejlighed, som står tom. Bjørn har været besat af Elin i alle årene og er klar til det hele – men Elin betænker sig. For er forholdet til Bjørn ikke lige så meget afhængighed som lysten til at drikke? 

En afgørelse om fremtiden
For såvel Elin som for Bjørn skal der træffes en afgørelse om fremtiden. Hun ved, at hun ikke bare kan gå tilbage til sit gamle liv med Aksel – og hun har ikke lyst til at ende som sin mor, som altid var alene! Det er ikke så let at tage en beslutning. Her er det nemmere at råde patienterne til at gøre det! 

Bogen, som er hurtigt læst, er af anmelderne blevet kaldt både pinlig, genkendelig og morsom – en blanding af indsigt og humor – om at være i en midtvejskrise og komme videre i livet ad den rette vej. Bestemt værd at læse og hvem vil ikke gerne vide, hvad lægen tænker?   

Nina Lykke er en norsk fatter, som for alvor slog igennem som forfatter med romanen Nej, nej og atter nej (2018). Og Næste! (2019) indbragte hende Brageprisen, som er Norges største litterære pris.  
 

Materialer
GennemseGennemse
  • Bog

Næste! : en lægeroman

Af Nina Lykke (f. 1965) (2020)
Elin bor med sin mand Aksel i et intellektuelt og småborgerligt kvarter i udkanten af Oslo. Elin ligger på sofaen og ...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Ebog

Næste! : en lægeroman

Af Nina Lykke (f. 1965) (2020)
Elin bor med sin mand Aksel i et intellektuelt og småborgerligt kvarter i udkanten af Oslo. Elin ligger på sofaen og ...
Læs mere