Thomas holder romanen Pesten i hænderne, mens han kigger ud i luften

Pesten af Albert Camus

31.03.20

Hvad er mere oplagt at læse i denne coronavirus-periode end klassikeren Pesten af Albert Camus? 

Det synes i hvert fald den læsegruppe af mænd på Glumsø Bibliotek, som jeg er med i, at det er, så det har jeg gjort. Desværre så kan vi i gruppen ikke mødes lige foreløbig og tale om bogen, men så kan jeg da i hvert fald skrive om den her. 

Pesten handler om en nordafrikansk by, hvor der udbryder pest; en meget voldsom og langvarig en af slagsen, der udrydder en stor del af befolkningen. Man følger primært lægen Rieux, der utrætteligt kæmper mod pesten, der først viser sig ved at alle rotter vrimler frem og dør. Byens befolkning slår det længe hen som noget forbigående, men bliver i stadigt stigende grad klar over alvoren.

Man følger også et persongalleri tæt på Rieux, som i forskellig grad går ind i at hjælpe deres bysboere med den helt oplagte fare for eget liv, som det indebærer. 

Der er blandt andet journalisten Rambert, som, da pesten for alvor bryder frem og byen lukkes ned, faktisk er på vej hjem til Frankrig, men forhindres i dette. Han vil gerne hjem til sin unge, smukke kone og starte sit samliv med hende og romanen behandler interessant og tankevækkende de overvejelser han gør sig omkring at bryde loven og komme hjem eller at blive og hjælpe til. 

Ja, romanen er fyldt med foruroligende dilemmaer, som den enkelte står i, når sådan en katastrofe rammer. Der er også mange meget tankevækkende paralleller til styrers brug af lovgivning og magtmidler for at inddæmme smitten, som var meget levende i den situation, som jeg befandt mig i sammen med mine medborgere, da jeg læste bogen. 

Jeg kan kun anbefale dig at læse Pesten så hurtigt som muligt, mens virussen raser, hvis du som mig godt kan lide at spekulere over livsdilemmaer og gerne selv vil søge at gøre det rigtige. Eller i hvert fald selv se i øjnene, hvis du ikke gør det, som du selv mener er mest moralsk rigtigt...

Pesten er også en allegori over fascisme og menneskets ondskab. Den er skrevet i 1948 og hvis du også har det in mente, giver det endnu sværere og foruroligende overvejelser omkring hvad vi mennesker er i stand til af både ondt og godt. 

Du kan heldigvis læse den på eReolen, så det gør ikke så meget at du ikke kan få fat i den fysiske bog, som jeg var så heldig at nå. Klik på bogen herunder og så er du på vej ind i helvede på jord. 

 

Materialer
GennemseGennemse
  • Ebog

Pesten : roman (Ved Hans Peter Lund)

Af Albert Camus (2018)
En anonym fortæller skildrer nøgternt en pestepidemi i 1940'erne i en algerisk by, hvor panikken efterhånden afl...
Læs mere