Forsiden af Det syvende møde af Herbjørg Wassmo

Herbjørg Wassmo: ”Det syvende møde”

Da bibliotekerne er lukkede pga. coronavirus har jeg været inde og søge i de blå titler på eReolen, som ikke tæller med i lånekvoten på 5 bøger. Og her fandt jeg denne skønne bog, som jeg har læst som ebog på min Ipad de sidste par dage. 

Den norske forfatter Herbjørg Wassmo har skrevet en fantastisk bog – om kærlighed, om længsler, drømme, familier, skyld og skam, minder og ikke mindst om kunst og tilblivelsen af denne. 

Vi følger Rut og Gorm, som begge er født i 1943. De mødes første gang som 9-årige, hvor de føler en samhørighed. Alligevel skilles de uden at vide noget om hinanden. 

Rut er datter af en prædikant, som er en mørk og truende skikkelse i hendes opvækst. Hun vokser op sammen med sin hjerneskadede tvillingebror, Jørgen. Hun føler en skyld over, at hun kom først ud, så han måtte vente og dermed blev hjerneskadet. Værst var det alligevel at hun kom først. At Jørgen måtte vente. Det var hendes skyld at Jørgen blev som han blev. Hun havde hørt det igennem hele sin opvækst.  Da han senere dør, føler hun også skyld, fordi hun ikke er blevet hjemme hos ham.

Gorm vokser op som søn af en rig forretningsmand. Og der er en klar forventning om, at han skal overtage tøjbutikken efter faderen. Han forsøger at slippe for ansvaret med butikken og tager ud og sejle, men må hjem, da faderen dør. Og så overtager han både firmaet og faderens elskerinde. 

Ruts og Gorms liv minder om hinanden. Ingen af dem har en særlig lykkelig barndom. Og de har forældre, som lever i et dårligt ægteskab. Begge løsriver sig fra familien. De bliver også gift hver for sig og får et barn. Og de forlader ægtefælle og barn. Begge får succes som voksne, som hhv. kunstner og forretningsmand – og begge søger de hele livet efter den anden.
Igennem årene møder Rut og Gorm hinanden tilfældigt. Dog er der hver gang noget, som forhindrer dem i at komme videre sammen. Alligevel bliver begge et vigtigt holdepunkt i tilværelsen for den anden. De har begge følelsen af, at den anden er den person, som de søger efter.

Det bliver til hele syv møder over årene fra 1952 til midt i 1980érne. 
Bogen starter faktisk med et af disse møder – det syvende møde, hvor Gorm møder op til en af Ruts kunstudstillinger. Fra det syvende møde i nutiden springer fortællingen tilbage til det første skæbnesvangre møde i barndommen. Derfra oprulles begges dramatiske liv - skiftevis med et kapitel til hver, hvor vi følger deres liv og tanker gennem årene frem til nutiden. 

Herbjørg Wassmos forfatterskab tæller mange dejlige bøger, men denne bog har jeg ikke læst før. Hun skriver så levende – går så meget ind i sine karakterer – skaber en dybde i personerne. Selvom, at det er en roman om kærlighed, så er det ikke en klassisk kærlighedsroman. Gennem bogen føres vi ind i et univers med katastrofale og eksistentielle tanker – alligevel lurer kærligheden der hele tiden.

Det er en fantastisk bog, en kærlighedshistorie, men meget mere end det. En fortælling om to menneskers liv, fra barndom til voksen. 
Jeg er ellers sådan en, som elsker at sidde med en bog. Så det var forholdsvis nyt for mig at læse bogen som ebog. Det gjorde dog ikke oplevelsen ringere, da bogen var svær at slippe, før jeg var færdig med den. Den kan kun anbefales!

Klik på titlen herunder og videre på "Læs online", så kommer du over i eReolen, hvor du kan læse den som ebog. Det kræver at du er oprettet som låner ved Næstved Bibliotek og Borgerservice og bosiddende i Næstved Kommune. Hvis du ikke er oprettet, kan du gøre det med NemID her på hjemmesiden. Det er pt. ikke muligt at gøre det på bibliotekerne pga. coronalukning. 
 

Materialer
Herbjørg Wassmo: Det syvende møde GennemseGennemse
  • Ebog

Det syvende møde

Af Herbjørg Wassmo (2013)
Rut Nesset og Gorm Grande er mødtes syv gange i deres liv; ved syvende møde erkender de, at det har kostet ikke at le...
Læs mere