Opslag fra De forbandede dukkers land

De forbandede dukkers land

Af
18.03.20

Skøn eventyrfortælling af Fupz & Bregnhøi

Stakkels Bob. Han har været pigens yndlingsdukke lige indtil den dag, hvor hun bliver sur på ham og kalder ham ‘Forbandede Bob'. Ethvert stykke legetøj ved, at når det først er blevet forbandet af sin ejer, ak ja, så er der ingen vej tilbage. Bob bliver helt modløs. Han ender med at lade sig falde ud ad vinduet, og så er det bal forbi.

Bedst som Forbandede Bob ligger der i buskene og ømmer sig, kommer negerdukken Miss Musse forbi. Hun mangler sin underkrop, men har masser af humør og gå-på-mod. Miss Musse fortæller Bob om De forbandede dukkers land, hvor ”man kan være sin egen lykkes dukke”. Det skulle være det rene paradis for dukker og andet legetøj, så hvad er der at betænke sig på? Forbandede Bob tager Miss Musse på nakken, og sammen begiver de sig imod dette paradis.

Undervejs gennem storbyen støder Bob og Miss Musse ind i den temmelig flade og mismodige krokodille Made in China, der har mistet det meste af sit pladevat.  Hans motto er ”det ender alligevel galt, ja, ja” - lidt ligesom Æslet i ”Peter Plys”. Endelig slutter den armløse og irriterende dulledukke, Dukkebarnet, der bander som en havnearbejder, sig til selskabet.

Det bliver en lang og farefuld rejse, hvor de både skal krydse en farlig vej og en brusende flod. Og det kan være temmelig udfordrende, når man som Bob er løs i strikken og har svært ved at tænke.

Da de fire outsidere langt om længe når frem til det de tror er De forbandede dukkers land, er det omkranset af en høj mur. Nu træder Forbandede Bob endelig i karakter, og ved hjælp af en snedig plan og ballonerne fra et omrejsende tivoli, lykkedes det vores fire helte at komme over muren.

Endelig fremme, går det op for Forbandede Bob og co, at de er landet på en gigantisk losseplads. – Måske findes De forbandede dukkers land slet ikke i virkeligheden?

Made in China, Dukkebarnet og ikke mindst Forbandede Bob vender deres vrede og frustration imod Miss Musse. For var det ikke hende der fandt på De forbandede dukkers land? Men da Bob er blevet lidt forelsket i Miss Musse på turen, fordamper hans vrede hurtigt, og han begynder at se muligheder der hvor de fire dukker nu er landet.

Kim Fupz Aakeson sprudler sprogligt i denne fantastiske eventyrhistorie. Replikkerne er sjove og rappe, og han beskriver vores fire helte både følsomt og humoristisk. Rasmus Bregnhøis illustrationer sidder lige i skabet. Han giver liv til de fire dukker på en helt uovertruffen måde. Og så afsluttes historien med et helt fantastisk illustreret dobbeltopslag fra ham. De to herrer formår i den grad at skabe fortællinger, som går rent ind hos både børn og voksne. Her med et fantastisk budskab om at alt kan overvindes med tro, håb og kærlighed, snedighed og udholdenhed.

”De forbandede dukkers land” ligger både på eReolen GO og eReolen som Blå Titel. Det betyder, at den altid er tilgængelig. Bogen kan både lånes som e-bog – her er alle Bregnhøis fantastiske illustrationer med – og som lydbog indlæst af Ellen Hillingsø. Jeg vil varmt anbefale ”De forbandede dukkers land” til oplæsning for de 5-10 årige eller selvlæsning fra ca. 8 år.

Materialer
Kim Fupz Aakeson: De forbandede dukkers land GennemseGennemse
  • Billedbog (net)

De forbandede dukkers land

Af Kim Fupz Aakeson (2013)
Tøjdukke Bob og andre slidte dukker drømmer om et sted, hvor de kan være sig selv, og gøre hvad de vil. Deres rejse m...
Læs mere
Kim Fupz Aakeson: De forbandede dukkers land GennemseGennemse
  • Lydbog (net)

De forbandede dukkers land

Af Kim Fupz Aakeson (2013)
Tøjdukke Bob og andre slidte dukker drømmer om et sted, hvor de kan være sig selv, og gøre hvad de vil. Deres rejse m...
Læs mere