Thomas står med bogen Tabita i hænderne

Tabita af Iben Mondrup

Af
07.02.20

Det her kan både læses som en advarsel og det modsatte! For "Tabita" er en af de helt særlige hjerteskærende romaner, som efter al sandsynlighed vil sidde i din krop efter endt læsning i lang tid. 

Den handler om et dansk ægtepar, som i slutningen af 1960'erne er på et ophold i Grønland, hvor manden er bestyrer af den lokale butik og kvinden tydeligvis føler sig malplaceret i det barske, mørke miljø. Det viser sig desuden hurtigt at de ikke kan få børn. Deres grønlandske hushjælp giver dog lidt trøst i form af sin nyfødte søn Vitus og storesøster Tabita, som i højere og højere grad, på lidt særegen vis, medbringes til det daglige arbejde. 

Jeg vil helst ikke afsløre for meget, da der lægges flotte spor for de videre hændelser i romanen, under beskrivelsen af samværet/sammenstødet mellem danskere og grønlændere i de to familier i den lille bygd, men jeg vil godt fortælle at der dog sker det, at ægteparret adopterer de to børn, og tager dem med hjem til Humlebæk i Danmark. Der skal nok ikke meget livsvisdom til at regne ud at det ikke er helt uproblematisk, men hvordan og hvad der sker i Danmark skal jeg ikke afsløre her. Du skal selv læse bogen!

Og det skal du, dels fordi det bare er en helt utroligt velskrevet og spændende historie, der formår at solidarisere sig med alle personerne. Særligt kommer du ind under huden på en pige og ung kvinde, som i et vist omfang jo er vokset op som del af et oprindeligt folk og pludselig dumper ned i gennemciviliserede Danmark. Det giver mig anledning til lige også at anbefale Maren Uthaugs lidt oversete, men fremragende, debutroman: "Og sådan blev det", hvor det er en ung samisk pige, der dumper ned i Sønderjylland. Den kan du læse efter "Tabita".

Det er de helt store temaer, der tages op i "Tabita": Kolonialisering, racisme, adoption, ja dagsaktuelt kan der ovenikøbet i romanen læses et slags indlæg i tvangsfjernelsesdebatten. 

Og ja, det er en helt fremragende roman, Iben Mondrup, har skrevet her: Det er som om hun lige har løftet sit i forvejende store fortælletalent lige et nyk op til at ramme den helt brede læserskare. Den skal nok blive et af forårets helt store, fortjente læsehits. 

Materialer
GennemseGennemse
  • Bog

Tabita

Af Iben Mondrup (2020)
I 1960'erne tager Eva og Berthel to børn med sig fra Grønland, som de adopterer. Børnenes savn er stort og de vo...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Og sådan blev det : roman

Af Maren Uthaug (2013)
En ung pige tvinges væk fra sin samiske verden og skal nu vokse op i Sønderjylland. Hele livet føler hun sig fremmedg...
Læs mere