Thomas Damholt holder bogen Wild på Glumsø Bibliotek

Wild af Cheryl Strayed

Af
21.02.19

Det er vist omkring tre år siden jeg læste "Wild" af Cheryl Strayed, men jeg så den lige her på biblioteket og kom i tanke om hvor stort et indtryk den gjorde på mig. Og samtidig er jeg en af mange, tror jeg, der følger med i DR2-serien "Alene i vildmarken" for tiden og det fik mig til at tænke at der nok er mange, der vil have fornøjelse af at læse den. Måske er der noget i vor tid, der trækker os mod lige præcis at forestille os udfordringen ved at klare sig helt alene uden moderne hjælpemidler i den barske natur?

"Wild" er en selvbiografisk roman, der beskriver forfatterens - Cheryl Strayeds - solovandring 1800 km. på ruten Pacific Crest Trail langs den amerikanske stillehavskyst. Cheryl Strayed var i starten af sine 20'ere dér i 1995, hvor turen, og bogen foregår, og hendes beslutning om at kaste sig alene ud på den usikre rute, skyldtes en blanding af desperation over sin mors dødsfald efter flere års kræftsygdom, og et liv med utroskab, skilsmisse og stofmisbrug. Hun har fået nok af sit livs fastlåshed, og det bliver nærmest uimodståeligt for hende, at hun skal foretage den lange vandring alene. 

Cheryl er helt uforberedt, uden erfaringer med lange vandringer i barsk natur i blæst, regn og, ikke mindst, sne og kulde. Og der er ikke rigtigt noget i 1995, der hedder mobiltelefoner eller internet, så det viser sig i høj grad at blive en overlevelsestur - og det er fx meget fascinerende hvor afgørende det er at hendes provianteringskasser dukker op på posthuse undervejs på den øde rute.

Der er en skøn, vild energi i beskrivelserne af turen, og de samtidige følelser og funderinger inde i Cheryl om hendes liv, og hvad hun dog skal gøre ved det hele. Og ja, en søgen på svaret på det helt store spørgsmål, som også "Alene i vildmarken" i høj grad stiller: "Hvad er det, der gør livet værd at leve?", og som netop fraværet af andre mennesker og bekvemmelighed lader til at være en mulighed for at komme nærmere.

Og ja, selvfølgelig overlever Cheryl og går igennem en rite, der gør hende i stand til at få et liv med mening og fylde.

Læs den, hvis du er fascineret af "Alene i vildmarken" og interesseret i den vilde natur, personlige udfordringer og udvikling. "Wild" er betydeligt mere opbyggelig end den tragiske og smukke roman "Ind i vildmarken" af Jon Krakauer, som jeg dog også gerne vil anbefale filmatiseringen af. Den hedder: "Into the wild".

"Wild" er faktisk også filmatiseret med Reese Witherspoon i rollen som Cheryl, men jeg har ikke set den, og uanset hvad, så tænker jeg det er bedst først at læse den fremragende og rørende roman af Cheryl Strayed. 

 

Materialer
GennemseGennemse
  • Bog

Wild : en fortælling om at fare vild og finde sig selv igen

Af Cheryl Strayed (2012)
En selvbiografisk beretning om den unge kvinde (f. 1968), der beslutter sig for en 100 dages vandretur på den 1800 km...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Dvd

Wild

Af Jean-Marc Vallée, Nick Hornby, Yves Bélanger (2015)
Da Cheryl Strayeds mor dør af kræft starter flere års nedtur, med skilsmisse, varierende sexpartnere, stoffer og skif...
Læs mere