Om dette arrangement

Tid
19:00 - 21:00
Pris
Gratis
Bibliotek
Sted
Store scene
For hvem?
Arrangør

Naturvidenskabeligt foredrag om søvn og immunforsvaret

Hvad sker der i hjernen og kroppen, når vi sover? Hvorfor skal vi overhovedet sove? Og hvor meget søvn er egentlig nødvendigt for at have et godt helbred? Det og meget mere kan du blive klogere på til dette naturvidenskabelige foredrag.

Til dette foredrag vil Neurofysiolog Birgitte Rahbek Kornum fortælle specifikt om sammenhængen mellem vores søvn og immunforsvar med udgangspunkt i den nyeste forskning på området. 

Vores immunforsvar er dybt afhængigt af søvn og bruger den til at restituere. Omvendt påvirker immunforsvaret også søvnen, og visse sygdomme – som narkolepsi – kan ligefrem ødelægge søvnreguleringen. Hvordan forklarer forskerne denne sammenhæng?

Søvnmangel og dårlig søvn er et stigende problem i vores samfund. Hvis vi sover for lidt, har det direkte konsekvenser for hjernens funktion, og bare én time for lidt søvn per nat giver målbare forringelser af hjernen. 
Det er dog ikke kun hjernen der tager skade af for lidt søvn. Vores immunforsvar er nemlig også dybt afhængig af søvnen og bruger hver nat på at restituere så det igen den næste dag kan beskytte os mod virus og bakterier. 

Det er også immunforsvaret der dagligt leder efter begyndende cancer og fjerner de syge celler. Derfor er det måske ikke så mærkeligt at for lidt søvn fører til øget risiko for infektionssygdomme og cancer.
Omvendt påvirker immunforsvaret også søvnen. Alle ved at man sover mere når vi for eksempel har influenza, og samtidigt er der også mange sygdomme der fører til dårligere søvn. Narkolepsi er ét eksempel på en sygdom hvor immunforsvaret har ødelagt hjernens søvnregulering.

Om Birgitte Rahbek Kornum
Birgitte Rahbek Kornum er lektor på Københavns Universitet, hvor hun forsker i søvn og søvnsygdomme. Hun har en ph.d.-grad i neurovidenskab og har tidligere arbejdet som forsker både i USA på Stanford University og i Danmark på Rigshospitalet. I dag er hun leder af en forskningsgruppe på Institut for Neurovidenskab. Her forskes der i søvnens biologi og særligt i interaktionen mellem immunforsvaret og søvn.

Praktisk info
Foredraget vil blive streamet live fra Aarhus Universitet kl. 19.00, så kom gerne senest 18.45. Der vil også være mulighed for at stille spørgsmål online efter foredraget. Livestreamingen finder sted ved store scene på Næstved Bibliotek.